Energieverbruik van iPhone groter dan van koelkast

Alleen omdat een apparaat groter is betekent niet meteen dat het ook meer verbruikt. Zo blijkt dat het energieverbruik van een iPhone groter is dan dat van een gemiddelde koelkast.

iPhone vs koelkast

Dit blijkt uit onderzoek van Digital Power Group, een adviesbureau voor investeringen in de technologiesector. Volgens het onderzoek blijkt dat een iPhone al snel 361 kilowattuur per jaar verbruikt. Een gemiddelde koelkast heeft daarentegen voldoende aan ongeveer 322 kilowattuur op jaarbasis. Het hoge verbruik van een iPhone is direct toe te wijzen aan het mobiele dataverbruik en de draadloze verbindingen. Ook het opladen van de telefoon is uiteraard een oorzaak van het hoge energieverbruik. De bevinden van het onderzoek zijn gepresenteerd in het rapport “The cloud begins with coal: Big Data, Big Networks and Big Power ”.

Energieverbruik ICT-systemen

Volgens het rapport zijn ICT-systemen op dit moment verantwoordelijk voor 10% van de totale vraag naar energie. Dit komt neer op ongeveer 1,550 terrawatuur per dag, waar één terrawatuur kan ongeveer 90 duizend woningen van energie voorzien. Sterker nog, 1,550 terrawatuur is genoeg om Duitsland en Japan van energie te voorzien. In 1985, was dit zelfs genoeg om de hele wereld van energie te voorzien. Veel van de energie gaat naar de servers die vele apparaten en draadloze netwerken van energie moeten voorzien. In het rapport wordt ook aangegeven dat ICT-systemen steeds meer energie vragen en dat de vraag naar energie in de toekomst alleen maar zal stijgen. Dit komt volgens het rapport door technologie op zich. Servers en computers draaien 24 uur per dag waardoor ook koelingssystemen moeten blijven draaien om de servers koel te houden. Kortom, het kost enorm veel energie om gebruik te maken van technologie waar de wereld zo afhankelijk van is.
Fossiele brandstoffen zijn volgens Mark Mills, directeur van Digital Power Group, nog steeds de grootste bron van elektriciteit in de wereld. Dit komt volgens Mills door het vermogen om tegen lage kosten te produceren en tegelijkertijd te voldoen aan de steeds groeiende vraag naar energie.

Toevoeging: Overigens is niet iedereen het eens met de manier waarop het verbruik is berekend. MSN News geeft aan dat Mills gebruik heeft gemaakt van data uit een verouderd onderzoek en dat het dataverbruik extreem hoog is ingeschat.

Bron: TheWeek  & Huffington Post