Slimme meter wat is dit eigenlijk?

Een slimme meter is een digitale energie meter die bijhoudt wat uw energie verbruik is. Elk huis heeft een energie meter waarop bijgehouden wordt wat uw verbruik van electriciteit of gas is. Tot enkele jaren geleden betrof het dit een ferrarismeter (een meter met een draaischijf). De slimme meter vervangt in de komende jaren (uiterlijk in 2020 moeten alle huishoudens voorzien zijn van een slimme meter) de ferrarismeter.

 

Slimme meter

Slimme meter

Wat doet een slimme meter?

De slimme meter zelf is niet meer dan een digitale meter die in staat is om elke seconde te zien wat het verbruik is in uw woning. Deze gegevens kunnen op vooraf ingestelde momenten naar de energie leverancier gestuurd worden.

Om te voorkomen dat er diefstal plaats vind van energie is besloten om in Nederland de bestaande energie meters te vervangen door slimme (digitale) varianten. Deze meters meten net zoals de bestaande energie meters uw verbruik en sturen dit naar de netbeheerders. De energie bedrijven krijgen deze informatie om u jaarlijks een rekening te kunnen sturen.

Wat kan een slimme meter?

Hoewel de naam slimme meter doet vermoeden dat het apparaat slim is, is dit zeker niet het geval. De slimme meter geeft gegevens door aan andere apparaten. Dit kunnen gekoppelde apparaten zijn maar ook diensten bij derde partijen. Het is niet mogelijk om bijvoorbeeld uw verlichting uit te schakelen via de slimme meter.

Er zijn apparaten beschikbaar dit dit wel kunnen en gekoppeld worden aan uw slimme meter. Het is mogelijk om met deze apparaten uw huis “slimmer” te maken.

Wat kost een slimme meter?

Vanaf 2014 start de grootschalige uitrol van slimme meters in Nederland. De kosten voor het vervangen van uw huidige meter zijn dan voor rekening van de netbeheerders. Als u sneller een slimme meter wil inzetten dan zijn er kosten aan verbonden. De overheid heeft hier een maximum aan gesteld.

De kosten voor het versneld laten plaatsen van de meter komen dan op € 66,65.

Wilt u meer informatie over de kosten hiervan kijk dan ook eens op de site: consuwijzer daar vind u wanneer er kosten in rekening gebracht mogen worden.